top of page

KIRJAT

 

Kansi.jpg
Turania (Kovasana)

ISBN-9789527410141

Vuonna 2037 uusi uljas valtakunta on melkein valmis. Suuri somesota on takana, markka on saatu takaisin ja maa on eronnut Eurostoliitosta. Puuttuu enää kunnianhimoisen kulttuuriministerin linjaus siitä, mitkä sanat ja kirjaimet ovat tarpeettomia puhtaalle äidinkielelle. Eristäytyneessä maassa on pulaa sinapin ja ketsupin tapaisista välttämättömyystarvikkeista, ja maan suljetussa tietoverkossa Rahvasrännissä kaivataan ananasrenkaita takaisin pizzoihin. Laittomilla kasvimailla salaviljellään tomaatin ja kurkun kaltaisia vieraslajeja. Nujakassa ovat mukana ihmiskasvoiseen kansallissosialismiin pettyneiden somesotaveteraanien maanalainen liittouma ja salaliittovillitys nimeltä kenänöinti. Entä mitä tahtovat suomusammakot?

”Kauan eläköön isämmaa! Äidin kieli forever!”

Turania on hilpeä satiiri populistisesta diktatuurista, joka kirjoittaa historiaansa uusiksi ja vastustaa kaikkea ulkomaalaista.

Kirjan on kuvittanut Juho Juntunen.

Kadonneen mestarin tapaus (Kovasana)

ISBN-9789526937632

Krooninen salakuvaaja Pete pääsee skuupin jäljille, kun hän tapaa prahalaisessa sporttibaarissa pikkupoliitikko Putkosen, jonka rasistiset vuorisaarnat tarjoavat Peten videoblogiin herkullista materiaalia. Samaan aikaan Peten ex-tyttöystävä Kata etsii kadonnutta aviomiestään kaupungissa. Kun Petelle selviää, että Katan uusi mies on möläytyspuolueen europarlamentaarikko, hän haistaa jymyuutisen, joka voisi nostaa hänen vloginsa kaikkien tietoisuuteen. Yksi kerrallaan kuvioon astuvat Katan palkkaama yksisilmäinen privaattidekkari, Peten pornotähtiystävätär ja terroristit. Prahassa ottavat yhteen väki ja valta, kun nuivat ja nuijat öyhöttävät sen syntisillä mestoilla.

Marko Pyhtilän esikoisromaani on jännäri ja poliittinen satiiri samassa paketissa. Se tarjoaa tissejä, räjähdyksiä ja todellisuuskriittistä ajankuvaa. Se kertoo Prahasta tavalla, jota et lue matkaoppaista. Se kertoo ajasta, jolloin mitään ei saa sanoa, mutta se sanotaan kuitenkin niin kuin se koetaan. 

img037.jpg
Kansainväliset situationistit (Like)

ISBN-9524715155

Kirja tarjoaa yleisesityksen Kansainväliset situationistit -nimisen radikaalivasemmistolaisen avantgarderyhmän ja sen johtohahmon Guy Debordin ajattelusta ja toiminnasta.

Vuosina 1957-1972 vaikuttanut ryhmä syntyi reaktiona havaintoon, että länsimainen yhteiskunta pyrkii tekemään kansalaisista pelkkiä passiivisia sivullisia. Situationistien ajattelussa yhdistyvät radikaalin avantgarden ja marxilaisuuden traditiot ainutlaatuisella intensiteetillä. He julistivat kapitalismin impotentiksi päämääräksi vailla keinoja ja kieltäytyivät kaikesta yhteistyöstä halveksimansa yhteiskunnan kanssa.

Kulttuurintutkimuksen alaan kuuluvassa väitöskirjassaan Marko Pyhtilä näyttää, että Debordin ja situationistien ajattelu on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Situationisteille ajattelu oli elämää ja elämä ajattelua. Ehdottomuudessaan ryhmän jäsenet luopuivat lopulta kokonaan taiteellisesta toiminnastaan; se hylättiin elämisen taiteen hyväksi.

Kirja kertoo, mitä näkökulmia situationistien ajattelu avaa 2000-luvun globaalin kapitalismin kriitikoille. 

"PYHTILÄN PUNAKANTINEN opus on hurjaa luettavaa, sillä sen tulokset ovat yllättävän ajankohtaisia." - Helsingin Sanomat 15.3.2005

"Ansiokas väitöskirja... Selkeä, hyvin ryhmitelty esitys." - Turun Sanomat 14.10.2005

taiteen.jpg
Taiteen kritiikki ja kritiikin taide (Like)

ISBN-9515786827

Situationistit edustivat erästä taiteen radikaalia avantgarde-liikettä, joka halusi yhdistää kuilun taiteen ja yleisön välillä. Liike vastusti tapaa, jolla radikaalitaiteen yhteiskuntakritiikki tehtiin vaarattomaksi ottamalla taide porvarillisen taiteen helmoihin ja antamalla sille hinta ja paikka taiteen historiassa. Pyhtilä kartoittaa kirjassaan avantgarde-taiteen historiaa ja osoittaa, että se radikaali avantgarde, jota englantilainen punk-anarkisti Stewart Home edustaa, on edelleen hyvin elinvoimainen ja muutoskykyinen.

"Taiteen kapina kukistuu aina" - Helsingin Sanomat 28.7.2000

KIVIPÄÄ-EHDOKAS 2000

bottom of page