top of page

"Satiiri on vaikea laji. Pyhtilä on onnistunut siitä, että hän lyö lukijan eteen kohtauksia, jotka tuntuvat ajankohtaisilta ja mahdollisilta, mutta vääntää ne sellaiseen umpisolmuun, että heikompaa hirvittää."

- Mikko Määttä, Raahen Seutu (28.9.2022)

Vuonna 2037 uusi uljas valtakunta on melkein valmis. Suuri somesota on takana, markka on saatu takaisin ja maa on eronnut Eurostoliitosta. Puuttuu enää kunnianhimoisen kulttuuriministerin linjaus siitä, mitkä sanat ja kirjaimet ovat tarpeettomia puhtaalle äidinkielelle. Eristäytyneessä maassa on pulaa sinapin ja ketsupin tapaisista välttämättömyystarvikkeista, ja maan suljetussa tietoverkossa Rahvasrännissä kaivataan ananasrenkaita takaisin pizzoihin. Laittomilla kasvimailla salaviljellään tomaatin ja kurkun kaltaisia vieraslajeja. Nujakassa ovat mukana ihmiskasvoiseen kansallissosialismiin pettyneiden somesotaveteraanien maanalainen liittouma ja salaliittovillitys nimeltä kenänöinti. 

 

Entä mitä tahtovat suomusammakot?

 

Turania on hilpeä satiiri populistisesta diktatuurista, joka kirjoittaa historiaansa uusiksi ja vastustaa kaikkea ulkomaalaista.

Teidän ruumiissanne asuu vielä harha ja erehdys. Vasta siellä, missä kansallisvaltio lakkaa, voi ihmisyys alkaa. Lajimuotonne on aika kadota historian hämäriin."

”Tuleeko minustakin sammakko?"

”Ei sammakko, vaan superkurnuttaja! Ihminen on jotain, joka täytyy nujertaa. Eläköön uusi ylirotu ja kuolkoon vanha ihmisyys!

"Kesän hervottomin romaani on tässä!"
- Tommi Autio, Kauppalehti (13.7.2022)
 
Kansi.jpg

         Spekulatiivinen kirjallisuus ei tunnusta genre-rajoja,           kysykää vaikka Marko Pyhtilältä. Hänen veijariromaaninsa Turania mielikuvittelee huomisen Suomen, joka muistuttaa etäisesti tuntemaamme maata, mutta on johdettu vinoon kuin Pohjois-Korea.

Entisenä punkkarina Marko Pyhtilä tietää, että turha pyöritellä selvää asiaa kiertoilmaisuin. Ruma sana on sanottava niin kuin se on. Turaniassa ei toki kiroilla, mutta kieltä käännetään ja väännetään muuten vaan mutkalle. Lähitulevaisuuden Suomessa vierasperäiset sanat on korvattu kotoisilla käsitteillä, siksi internet on rahvasränni ja pizza tunnetaan lihapiiraana. Vääristä sanoista ja sopimattomista ajatuksista rangaistaan. Turaniassa aterioidaan ympäri vuoden jouluruokia, sillä ulkomaalaiset ruokalajit ja -aineet on totta kai kielletty isänmaallisuutta vannovassa Suomessa. Pyhtilän kirjailijanviisautta on nauraa tasapuolisesti some-sodan molemmille osapuolille, ja lopulta mattoa vedetään myös lukijan jalkain alta. 

bottom of page