top of page
  • Writer's pictureMarko

Autobiography Of Malcolm X (1965)


Alex “Juuret” Haleyn 1964-65 kirjaama Malcolm X:n omaelämäkerta oli pohjana myös Spiken Leen 1992 elokuvalle. Kirja kertoo kliseisen tarinan pikkurikollisesta ja narkomaanista, joka päätyy hetken elostelun jälkeen vankilaan 19-vuotiaana, jossa kääntyy islaminuskoon ja liittyy Nation Of Islamiin. Vankilasta vapauduttuaan Malcolm näkee, kuinka tämä valkoiset ulkopuolelleen rajaava lahko saa mustat vihdoin kunnioittamaan toisiaan, kun he jopa kättelevät toisiaan molemmilla käsillä. Tietenkin voi kysyä, tarviiko tällaiseen hyväntapaisuuteen uskontoa, ja vieläpä muita ihmisryhmiä pois rajaavaa, tiukkaa lahkolaisuutta. NOI:n dogmit opettivat, että valkoihoiset olivat paholaisia, jotka eivät muuta tehneetkään kuin alistivat mustaihoisia.

Pikkurikollinen linnakundi tulee uskoon ja alkaa saaranamieheksi. Sitten hän huomaa, että kirkon johtaja onkin korruptoitunut ja moraaliton naistenmies. Matkataan Mekkaan, jossa jopa nukutaan valkoihoisten kanssa. Malcolmista kaikki olisi hyvin, jos amerikkalaiset alkaisivat muslimeiksi ja saisivat “valkoisuuden” sydämestään.

Tämä kiihkouskovaisen rasistin tarina on aika masentavaa luettavaa. Kirja ilmestyi 1965, vähän Malcolm X:n murhan jälkeen.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page