top of page
  • Writer's pictureMarko

Mary L. Trump: Too Much and Never Enough (2020)


Trumpin veljentyttären kohukirja tarjoaa sisäpiirin näkökulman Donald Trumpin sukuun. Psykologin koulutuksen saaneen Mary Trumpin mukaan Donald Trumpin Fred-isän suhtautuminen häneen ja toisaalta hänen vanhempaan veljeensä Fred Junioriin auttaa ymmärtämään, miten hänen sukunsa loi maailman vaarallisimman miehen.


Donaldin isoisä Frederich lähti Saksasta välttääkseen armeijan ja loi omaisuuden hotelleilla ja bordelleilla. Ku Klux Klanissa toiminut isä Fred Trump huijasi itselleen valtiontukia, menestyi kiinteistöalalla ja toivoi vanhimmasta pojastaan Fred Juniorista työnsä jatkajaa. Molemmat veljet halusivat kiihkeästi etäisen isänsä hyväksyntää, mutta Isän suhtautumineen Fred Junioriin oli täysin päinvastainen kuin Donaldiin: vanhempaa veljeä nöyryytettiin kun taas Donald oli lellikki, jolle sallittiin kaikki. Kun Fredistä tuli liikennelentäjä, isän ja Donaldin mielestä tämä oli vain "bussikuski taivaalla", vaikka Fred menestyi lentäjänuralla omillaan. Lopulta Fred Junior jätti lentämisen ja alkoi alkoholisoitua, ja lemmikki-Donald otti hänen paikkansa isän suunnitelmissa. Isä ei kuitenkaan vaatinut Donaldilta samaa kuin vanhemmalta pojaltaan, ehkä siksi, koska sosiopaatti-isä oli huomannut Donaldin muistuttavan itseään. Seitsemän vuotta isoveljeään nuorempi Donald oli nähnyt, mitä isä oli vaatinut hänen isoveljeltään, ja Donald oppi sitä kautta, mitä hänen ei kannattanut tehdä. Toisin kuin isoveljensä, Donald ei ilmaissut surua, heikkouksia tai myötätuntoa eikä pyydellyt koskaan anteeksi. Virheistä Donald selviytyi valheilla, joihin hän alkoi itsekin uskoa. Muut ihmiset olivat välineitä omien tavoitteiden saavuttamiseen. Isä-Trumpilta Donald oppi, ettei ollut muita arvoja kuin raha, joten Donald maksoi kaverilleen, jotta tämä tekisi yliopiston pääsykokeen hänen puolestaan.


Mary Trumpin mukaan isä-Trumpia ja Donaldia yhdisti julmuus. Kun näiden silmissä epäonnistunut Fred Junior joutui sairaalaan, isä ei järjestänyt tälle parasta mahdollista hoitoa, vaikka se olisi ollut puhelinsoiton päässä suvun tehtyä valtavia lahjoituksia sairaaloille. Mary Trump kertoo, miten sai soittopyynnön oppilaitokseensa 1981. Fred senior vastasi puhelimeen ja kertoi Juniorin joutuneen sairaalaan. "Ei hätää, hän kyllä toipuu", isoisä sanoi huolestuneelle tyttärelle ennen kuin katkaisi puhelun. Kun Mary soitti välittömästi uudestaan ja joku muu vastasi, hän sai kuulla isänsä kuolleen. Kun isoisä puolestaan kuoli 1999, Mary Trump ja hänen veljensä jäivät lähes perinnöttä: myöhemmän salassapitosopimuksen takia jää epäselväksi manipuloiko Donald Trump dementoituneen isänsä muuttamaan testamenttia vai eivätkö isoisän mielestä epäonnistuneen Fred-isän lapsetkaan ansainneet mitään. Jopa perheen sairausvakuutus vietiin, vaikka veli Fred III:n lapsi tarvitsi jatkuvaa hoitoa.


Yksi syy Donaldin suosimiseen oli se, että isä-Trump oli ylpeä tämän saavuttamasta julkisuudesta, josta hän ei itse koskaan päässyt nauttimaan. Donald menestyi isänsä yhteyksien ja tietotaidon ansiosta, eivätkä yhteistyökumppanit halunneet kyseenalaistaa sitä, että Donald oli bisnesasioissa lähinnä kädetön. Juuri tämä muiden haluttomuus haastaa Donald Trumpin menestyvän bisnesmiehen kulissia on avittanut hänen omakuvansa muodostumista ja nostanut hänet Valkoiseen taloon. Kuten olemme niin usein nähneet, Donald Trump on omasta mielestään maailman paras kaikessa ja hän tietää kaiken. Ei tarvitse olla psykologi nähdäkseen, että mauttomasti sisustettujen luksusasuntojen, mallivaimojen ja loputtoman omakehun takana on epävarma, hyväksyntää janoava pikkupoika, joka saa raivarin jos joku uskaltaa kyseenalaistaa hänen erinomaisuuttaan.


Mary Trumpin kirja ei tietääkseni tee suuria paljastuksia, ja samanlaisia lausuntoja Trumpista on antanut The Art of the Deal -kirjan todellinen kirjoittaja Tony Schwartz. Mary Trumpin mukaan psykologisesti keskenkasvuinen Donald Trump on helppoa riistaa manipuloijille: ei tarvitse kuin kehua häntä ja tämä on valmis kuuntelemaan, mitä toinen haluaa. Samanlainen kyökkipsykologia opettaa, ettei presidentti Trumpia kannata haastaa tai arvostella, koska tämä kostaa vastustajilleen esimerkiksi kieltäytymällä lähettämästä hätäapua luonnonkatastrofin kanssa kamppailevalle osavaltiolle. Donald Trump on kovis, joka ei epäröi kiusata heikompiaan, ja maailman mahtavimpana miehenä hän voi nöyryyttää ketä tahansa.


Donald Trump on kovin kaksiulotteinen ihminen. Hänelle maailma on nollasummapeli. Hänen narsismistaan ei ole epäselvyyttä eikä sen takana ole oikein mitään. Trump tietää eron oikean ja väärän välillä, mutta kokee, etteivät moraalisäännöt koske häntä. Taviksena hän olisi vain todella ikävä tyyppi, jonka kanssa kukaan ei haluaisi olla tekemisissä. Kertoo tästä maailmasta paljon, että ikuinen epäonnistuja Trump on aina onnistunut epäonnistumaan ylöspäin ja saamaan palkintoja huonosta käytöksestään.

1,325 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page