top of page
  • Writer's pictureMarko

Lenny Bruce: Swear To Tell The Truth (1998)

Kaikki tietävät Lenny Brucen, mutta harva tietää hänestä mitään tai on nähnyt hänen esityksiään. Tämä Robert De Niron juontama dokumentti oli tuotannossa peräti 12 vuotta, ja se sisältää Brucen harvoja televisioesiintymisiä ja muuta harvinaista materiaalia. Elokuvassa haastatellaan Brucen äitiä, vaimoa, työkavereita, lakimiehiä ja muita tuttuja.

Lennyn ura muuttui 1960-luvun alussa absurdiksi ajojahdiksi. Katolinen kirkko ja poliisi jahtasivat koomikkoa, koska tämä uskalsi arvostella kirkkoa ja uhmasi poliisien usein laittomia pidätyksiä. Jahti muuttui kafkamaiseksi painajaiseksi, kun Brucea syytettiin säädyttömistä esiintymisistä. Hän halusi esittää tuomareille shownsa todisteeksi, mutta siitä kieltäydyttiin. Samalla esiintymistilaisuudet harvenivat ja terveys alkoi pettää huumeidenkäytön myötävaikutuksella. Lennyn piti puolustaa oikeudessa omaa showtaan, joka ei ollut edes hänen omansa, vaan perustui poliisien esiintymisissä kirjaamiin, hyvin luoviin ja valheellisiinkin muistiinpanoihin. Englantikin käännytti Brucen lentokentällä eikä päästänyt häntä maahan.

Dokumentissa esiintyy myös oikeudenkäynnin pääsyyttäjä, joka toteaa lakonisesti, ettei 1960-luvun alun New Yorkissa kerta kaikkiaan vain passannut se, että lavalla käytettiin tuhmia sanoja. Ajojahti vei Brucen ennenaikaiseen hautaan 1966.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page