top of page
  • Writer's pictureMarko

What Would Jesus Buy (2007)


Tässä dokumenttielokuvassa on pääosassa Pastori-Bill ja hänen Älä osta mitään -kirkkonsa. Kirkko kiertää ympäri Amerikkaa jakamassa kulutuksenvastaista sanomaansa jenkkien suurimman kulutushysterian eli joulun alla. Mukana on karismaattisen esiintyjän ja ostoskeskusten kauhun Pastori-Billin lisäksi Lopeta ostaminen -kuoro, joka esittää suosittuja (joulu)lauluja uusilla kulutuskriittisillä sanoituksilla.

Aihe on tietysti mitä hersyvin. Euroopassa vastaavaa sanomaa levittävät likaiset rastahipit, mutta Älä osta mitään -kirkko on asialla ammattimaisella otteella ja kristillisellä hurmoshengellä. Pastori-Bill tuntuu esittävän koko ajan karismaattisen matkasaarnaajan rooliaan, ja osaa ottaa myös television haltuunsa. Kuoro taas on paisunut vuosien varrella monikymmenpäiseksi ammattimaiseksi orkesteriksi. Hallelujaa ja luottokorttien vastainen sanoma sopivat samaan lauseeseen. Kirkko voisi pintakuorensa takia toimia yhtä hyvin perinteisellä “rahat mulle, taivaspaikka sulle” -metodilla. Sen sijaan se on ottanut periaatteekseen lähes antiamerikkalaisen sanoman levittämisen; jenkeissähän nimenomaan kuluttaminen on isänmaallista ja kuuliaisten kansalaisten velvollisuus.

Morgan Spurlockin (Super Size Me) tuottama dokumentti jatkaa viihdyttävien ja kantaaottavien jenkkidokumenttien perinnettä. Kamera on mukana Pastori-Billin “keikkabussissa”, joka jäätyy ja seurakuntalaisia joutuu sairaalaan. Kauppajätti Wal-Mart saa osansa kritiikistä ja lopuksi mennään tietenkin Disneylandiin. Pastori-Bill joutuu käsirautoihin lähes joka paikassa. Amerikkalainen sananvapaus ei ulotu ostoskeskuksiin.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page