top of page
  • Writer's pictureMarko

Sean Hannity: Live Free or Die - America (and the World) on the Brink (2020)Donald Trumpin epävirallisen neuvonantajan ja luottotoimittajan uutuuskirjan nimen mukaan "Amerikka (ja koko maailma) ovat kuilun reunalla" ja kansalaisten täytyy "elää vapaana tai kuolla". Hannityn mukaan demokraatit ovat radikaalia äärivasemmistoa, joka haluaa viedä kansalaisilta aseet ja vapauden sekä luoda totalitaristisen tyrannian. Antifa on demokraattien aseellinen siipi, joka levittää väkivaltaa ja anarkiaa suurkaupungeissa. Fossiiliset polttoaineet ovat ainoa tapa turvata talouskasvu, moraalia ei voi olla ilman Jumalaa eikä USA:n kannata tehdä mitään ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Kavalat demokraatit käyttävät esimerkiksi kouluampumisia sydämettömästi hyväkseen hyökätäkseen perustuslain suojaamaa aseenkanto-oikeutta vastaan. Trumpin lähipiiriin kuuluvien tuomiot ovat oikeusmurhia - paitsi jos nämä ovat kääntyneet presidenttiä vastaan, jolloin he ovat valehtelijoita.


Vaikka "Bolsevikki-Bernie" ei olekaan demokraattien presidenttiehdokas, "Unelias-Joe" haluaa toteuttaa tämän kommunistisen ohjelman, kuten New Green Dealin ja korkeimman oikeuden jäsenten lukumäärän nostamisen. Trump toistaa täsmälleen samoja väitteitä, samoja pilkkanimiä ja puheenparsia kuin Hannity, joten välillä on epäselvää kumpi on häntä ja kumpi on koira. Hannity viettää tosielämässä paljon aikaa puhumalla Trumpin kanssa puhelimessa, ja hän on yksi harvoista ihmisistä, joilla on suora linja presidentille. Fox Newsin Fox & Friends on Trumpin mieliohjelma. Trump twiittaa usein aiheista, joita ohjelma on käsitellyt vain minuutteja aikaisemmin. Välillä ohjelman juontajat osoittavat suoraan sanansa Trumpille, joka twiittaa sitten kuuliaisesti.

Hannityn mukaan Trump on sosiaalisen median mestari.

Demokraattien ja "valemedian" lisäksi myös Hollywood, FBI ja CIA kuuluvat maanpetturien joukkoon. Oikeastaan kaiken takana on "Deep State", jolle Hannity omistaa kaksi pitkää lukua kirjastaan. Näissä luvuissa ei kuitenkaan tule ilmi oikein mitään tästä "syvästä valtiosta" tai varjohallituksesta vaan luvut ovat samanlaista vastustajien haukkumista kuin muukin kirja. "Deep State" on siis niin kavala salaliitto, ettei siitä löydy oikein mitään todisteita - mikä salaliittoteoreetikkojen logiikan mukaan todistaa sen olemassaolon. Samoin Trumpin rämpiminen kriisistä kriisiin ei johdu Trumpin omista tekemisistä tai sanomisista vaan on salaliiton ja sitä johtavien demokraattien syytä.


Nimittelyllä ("New York 'vessapaperi' Times", "valemedia-CNN"), yksipuolisella liioittelulla ja suoranaisella valehtelemisella Hannity ei vakuuta tai käännä kenenkään päätä. Hannity saarnaa uskovaisille ja kaivaa poteroa syvemmäksi. Hän vain pönkittää äärioikeiston rakentamaa olkiukkoa, jota konservatiivit rakastavat vihata. Obamastakin Hannity jaksaa jauhaa pitkään ja hartaasti. Myöhemmin Hannity ylistää sitä, miten Trump on väsymättömästi "korjannut" Obaman virheitä. Abortin vastustamisessa Trump saa täydet pisteet, kuten kaikesta muustakin. Kun Trump sai koronavirustartuntaansa abortoitujen sikiöiden kudoksesta valmistettua lääkettä, olen varma että Hannity vastasi syytöksiin Trumpin tekopyhyydestä suunnilleen näin:

SE ON IHAN ERI ASIA!

Yksityisesti Hannity on sanonut, että Trump on hullu ja mielipuoli.


Hannityn kirjaa oli välillä fyysisesti vaikea kuunnella: kuuntelin kirjan Hannityn itsensä lukemana äänikirjana, vaikka pohjoiskorealainen uutistenlukija olisi sopinut paremmin loputtomaan Trumpin ylistämiseen ja vastustajan haukkumiseen. Hannityn logiikka on tuttua Neuvostoliitosta ja nyky-Venäjältä: käännetään asiat päälaelleen ja syytetään vastustajaa siitä, mitä itse ollaan (lause "demokraatit vihaavat meitä" toistuu loputtomiin kirjassa, joka kylvää vihaa demokraatteja kohtaan). Vastustajia nimitellään tympeästi ja kaiken takana on silkka raivo ja viha vastustajia kohtaan. Samanlaista naurettavaa propagandaa levittää äärioikeisto myös Suomessa, kun se syyttää hallitusta vaikkapa "väestönvaihdosta" tai turvapaikkaturistien hyysäämisestä. Veteraanitoimittaja Hannity pitää kaikkea valtamediaa valehtelevana mediamafiana, joka juonii amerikkalaisia ja presidentti Trumpia vastaan. Trumpin tai Fox Newsin valheista ei tietenkään puhuta sanaakaan. Sen sijaan Hannity todistelee, miten Fox News on maan ainoa puolueeton media - näin siis sanoo Hannity kirjassaan, jossa hän nimittelee ja panettelee kaikkia, jotka ovat eri mieltä hänen kanssaan.


Parhaiten Hannityn tapa selittää musta valkoiseksi tulee esiin luvussa, jossa hän todistelee, miten erinomaisesti Trumpin hallinto on hoitanut koronakriisin. Hannity suhtautuu faktoihin yhtä suurpiirteisesti kuin kirjan kannessa olevaan latinankieliseen "mottoon", joka on täytynyt korjata uusiin painoksiin.


En todellakaan ole kirjan kohderyhmää. Hannity käyttää termejä ja lyhennyksiä, joita ei selitetä, mutta jotka Fox Newsin katsojille ovat varmaan itsestään selviä. Kärsin kirjan läpi yrittäessäni ymmärtää konservatiivien ja äärioikeiston ajattelua, joka on luhistanut USA:n demokratian banaanivaltion tasolle ja sen presidentin maailman naurunaiheeksi. Turhaan.


Kaiken vihan ja vyörytyksen jälkeen kirjan nimi "Vapaus tai kuolema" selkenee: se on kehotus tarttua aseisiin, jos Trump häviää vaalit.

314 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page